Primitiivirefleksit

Primitiivirefleksit ovat synnynnäisiä, automaattisia liikeratoja, jotka tukevat lapsen selviytymistä kohdun ulkopuolisessa maailmassa ja luovat perustan kehon koordinaatiolle, tasapainolle ja myöhemmälle oppimiselle.
Refleksit vaikuttavat myös hermoston kykyyn kehittää kognitiivisia ja motorisia taitoja, joita tarvitaan monimutkaisempien toimintojen, kuten kävelemisen ja puheen, oppimisessa.
Primitiivirefleksien rooli kehityksessä
Jokaisella primitiivirefleksillä on tärkeä rooli lapsen varhaisessa kehityksessä. Ne tukevat aivojen ja kehon välistä viestintää sekä valmistavat hermostoa käsittelemään ympäristön ärsykkeitä. Primitiivirefleksit toimivat ilman tietoista ajattelua, minkä vuoksi niitä kutsutaan automaattisiksi, eikä niitä voida tietoisesti estää. Ne ovat elimistön varhaisia reaktioita ja muodostavat pohjan liikkeiden hallitsemiselle ja kognitiiviselle kehitykselle.
Tässä muutama esimerkki:
Moro-refleksi:
Tämä on säikähtämisreaktio, joka ilmenee, kun lapsi kohtaa äkillisen ärsykkeen, kuten kovan äänen tai asennon muutoksen. Se auttaa lasta reagoimaan ympäristön muutoksiin, mutta sen tulee hävitä noin 4–6 kuukauden iässä.
Jos Moro-refleksi säilyy, se voi aiheuttaa lapselle jatkuvaa levottomuutta, ylisensitiivisyyttä ja vaikeuksia rentoutua.
Asymmetrinen tooninen niskarefleksi (ATNR):
Tämä refleksi ilmenee, kun lapsi kääntää päänsä sivulle, kasvojen puoleinen käsi ja jalka suoristuvat, kun taas toisen puolen raajat koukistuvat. Tämä refleksi auttaa lapsen käsien ja silmien yhteistoiminnan kehittymistä, mutta sen täytyy hävitä ensimmäisen elinvuoden aikana, jotta lapsi voi oppia koordinoituja liikkeitä, kuten ryömimistä ja kävelyä.
Primitiivirefleksien sammuminen ja myöhempi kehitys
Primitiivirefleksit ovat elintärkeitä ensimmäisten elinvuosien aikana, mutta niiden tulee hävitä asteittain lapsen kehittyessä. Tämä refleksien sammuminen on merkki siitä, että aivojen ja hermoston korkeammat osat, kuten aivokuori, ovat ottaneet hallinnan kehon liikkeistä ja reaktioista. Kun primitiivirefleksit häviävät, ne antavat tilaa kehittyneemmille motorisille ja kognitiivisille toiminnoille, kuten tietoisten liikkeiden suunnittelulle, ongelmanratkaisulle ja keskittymiskyvylle.Jos nämä refleksit eivät kuitenkaan häviä ajallaan, ne voivat jäädä aktiivisiksi ja aiheuttaa ongelmia sekä fyysisessä että henkisessä kehityksessä.
Mitä tapahtuu, jos primitiivirefleksit eivät sammu ajallaan?
Kun primitiivirefleksit eivät sammu normaalisti, ne voivat johtaa monenlaisiin haasteisiin sekä lapsilla että aikuisilla. Näiden refleksien aktiivisuus voi ilmetä esimerkiksi vaikeuksina koordinaatiossa, tasapainossa ja motoriikassa. Lapsilla tämä voi ilmetä esimerkiksi kömpelyytenä, oppimisvaikeuksina, keskittymisen ongelmina tai levottomuutena. Aikuisilla nämä samat haasteet voivat ilmetä esimerkiksi kehon hallinnan ongelmina tai stressin ja ahdistuksen tunteina.
Oppimisvaikeudet ja keskittymishaasteet:
Aktiiviset refleksit voivat aiheuttaa vaikeuksia oppimisessa ja keskittymisessä, erityisesti kouluikäisillä lapsilla.
Tasapaino ja koordinaatio:
Refleksien jääminen aktiiviseksi voi vaikuttaa lapsen tai aikuisen kykyyn ylläpitää tasapainoa ja suorittaa koordinoituja liikkeitä, kuten kävelyä tai pyöräilyä. Tämä voi myös lisätä riskiä loukkaantua kaatumisissa tai kompastumisissa.
Ahdistuneisuus ja stressi:
Moro-refleksin säilyminen voi altistaa jatkuvalle herkkyydelle stressaaville ärsykkeille, mikä voi aiheuttaa levottomuutta ja ahdistuneisuutta.
Sensomotorinen valmennus tarjoaa tehokkaan tavan tunnistaa ja hoitaa aktiivisia primitiivirefleksejä.
Kartoitusvaiheessa testataan, mitkä refleksit ovat vielä aktiivisia ja kuinka ne vaikuttavat hermoston toimintaan. Valmennuksessa käytetään erityisesti suunniteltuja liikkeitä ja harjoituksia, joiden avulla hermosto voi oppia sammuttamaan nämä refleksit.
Harjoitteet kohdennettuja liikkeitä, jotka stimuloivat aivojen ja hermoston välistä yhteyttä.
Refleksiohjauksen tavoitteena on palauttaa kehoon tasapaino, jotta hermosto voisi toimia vapaasti, ilman turhaa kuormitusta.
Tämä voi parantaa merkittävästi sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia ja auttaa yksilöä saavuttamaan paremman kehonhallinnan, keskittymiskyvyn ja elämänlaadun.
– yhdessä löydämme juuri sinulle tai lapsellesi sopivan valmennuspolun, joka tukee kehon ja mielen yhteistoimintaa!

Tunnistatko sinulla tai lapsellasi seuraavia haasteita:
*Muistamisen haasteista
*Keskittymishaasteita
*Vaikeuksia päättelyssä tai matemaattisessa ajattelussa
*Lukemisen haasteita; lukeminen hidasta, vaikea muistaa lukemaansa
*Aikaansaamisongelmia, et saa täyttä potentiaalia irti itsestään
*Uusien tehtävien aloittaminen,vaikka edelliset ovat vielä kesken
*Muutokset arjessa, uudet tilanteet ja ihmiset stressaavat poikkeuksellisen paljon
*Jännitys, esiintymisjännitys, koe/tenttijännitys
*Huono käsiala (esim. kirjaimet suurenee tai vinot rivit), kynän liiallinen puristus
*kieli myötäilee käsien työskentelyssä
*lihaskireysiä ja kipuja kehossa
*alaselkäkipuja
Nämä kaikki saattavat olla oireita kypsymättömistä primitiivireflekseistä.
Primitiivirefleksit voivat jäädä kypsymättömiksi jo lapsuudesta, mutta ne voivat aktivoitua aina uudestaan elämän varrella. Syinä voivat olla mm. sairastuminen, fyysinen tai henkinen trauma tai pitkittynyt stressi.
Primitiivirefleksit ovat vauva aikasen kehityksen jälkeen täysin turhia ja olemassaolollaan ne kuormittavat jatkuvasti hermostoa sekä kehoasi.